Berings: "Op dit WK staan is een overwinning voor mezelf"

do 10/08/2017 - 07:18 Na twee jaar met evenveel zware kruisbandblessures is het een klein mirakel dat Eline Berings op het WK atletiek staat. Vorige zomer moest ze noodgedwongen een kruis maken over het EK en de Olympische Spelen, maar aan opgeven heeft de 31-jarige hordeloopster nooit gedacht. “Ik wou niet op die manier stoppen, mijn verhaal is nog niet af."

"Straf dat ik er na 2 jaar blessureleed bij ben"

Eline Berings en WK’s atletiek, het is geen goed huwelijk. Voor haar laatste WK-deelname moeten we al terug naar 2009.

“Ik heb blijkbaar geen goede match met WK’s. Door blessures en soms ook door niet in vorm te zijn. Het bevestigt ook hoe straf het is dat ik er nu na 2 jaar blessureleed wel bij ben."

"Ik heb er een aantal jaren mijn tanden op stuk gebeten en nu sta ik er gewoon wel. Dat bewijst wat mijn niveau nu is en dat ik alle recht heb om hier te staan.”

“Het is een overwinning voor mezelf om hier te staan na de twee jaar die ik doorstaan heb en de weg die ik afgelegd heb. Dit is wereldtop. Alle prestaties die ik hier al gezien heb zijn ongelofelijk. Beseffen dat je er dan zelf tussen staat, is fantastisch.”

"Een positief verhaal schrijven en jongeren inspireren"

Berings moest voor de tweede keer in twee jaar terugvechten na een kruisbandblessure. “Iedereen die dergelijke blessures heeft meegemaakt, weet wat je allemaal moet overwinnen om zelfs maar gewoon te lopen."

"Er is zowel een fysieke als mentale barrière om dat been weer te belasten om voluit te lopen, laat staan voor 100 meter hordelopen. Ik ben niet de enige die dergelijke blessures overwint , maar twee keer na elkaar in een sport waar enkel 100 procent voldoende is, was zeker niet evident."

De handdoek in de ring werpen, was voor Berings nooit een optie. “Wat je één keer kan, kan je ook een tweede keer. Ik geef niet snel op. Ik heb niks meer te bewijzen. Ik heb een mooie carrière gehad met hoogtes en laagtes, maar voor mezelf was het niet af."

"Ik wou niet op die manier stoppen. Ik wil een positief verhaal schrijven en de jonge mensen inspireren. Ik ben niet bang voor de toekomst en een tweede carrière, maar op dit moment wil ik hier op het WK staan.”

"Zit niet ver van mijn beste niveau"

Berings speelde intussen wel haar contract kwijt bij Sport Vlaanderen. “Dat is niet evident. Topsport is al heel hard, je krijgt niet veel terug. Ik heb twee jaar keihard gewerkt voor niks."

"Je werkt even hard als de andere atleten, maar er komt gewoon niet voldoende uit. Dan is het gevolg dat je ook financieel uit de boot valt. Maar topsport begint bij jezelf en je entourage en wij hebben er toch voor gezorgd dat er een manier is om aan topsport te doen. Als je het echt wil, vind je altijd een altijd een weg om je dromen waar te maken.”

Berings gaat vrijdag met ambities van start in de reeksen van de 100 meter horden. "De trainingen gaan heel goed, ik haal op dit moment zeker mijn beste niveau dit jaar. En ik zit ook niet ver van mijn beste niveau ooit."

"Maar je moet het natuurlijk wel allemaal samenbrengen in één wedstrijd. Ik ben er klaar voor, ben fris en de snelheid is top. Ik heb alles gedaan wat ik moest doen."