Alles wat je moet weten over de recordpoging op de marathon

vr 05/05/2017 - 12:36 Drie toppers in de marathon proberen zaterdagochtend voor het eerst onder de magische grens van 2 uur te finishen. Ontdek hier alles wat je moet weten over de recordpoging, een stunt van sportartikelenmerk Nike.

WAT?

Een marathon lopen in minder dan de mythische grens van 2 uur. Daar is het hem allemaal om te doen. Het wereldrecord staat sinds 2014 op naam van de Keniaan Dennis Kimetto (foto). Die liet toen in de marathon van Berlijn 2u02'57" optekenen. Er zal dus een slordige 3 minuten sneller gelopen moeten worden.

WIE?

Sportgigant Nike heeft drie atleten geselecteerd die een aanval zullen wagen op het wereldrecord. De bekendste en volgens kenners ook de grootste kanshebber is de Keniaan Eliud Kipchoge, die vorig jaar nog marathongoud pakte op de Olympische Spelen in Rio.

Eliud Kipchoge

 • Nationaliteit: Keniaan
 • Leeftijd: 32
 • Lengte: 167 cm
 • Gewicht: 57 kg
 • PR marathon: 2u03'05"

Van de drie atleten die geselecteerd werden, is Kipchoge op papier de beste. Met een persoonlijk record van 2u03'05" heeft hij de op twee na beste marathontijd op zijn naam. Die liep hij bovendien in Londen, niet meteen de snelste omloop.

Bij een eerste test tijdens een halve marathon was Kipchoge de snelste van de drie. De Keniaan liet na ruim 21 kilometer een verbluffende 59"17 optekenen.

Zersenay Tadese

 • Nationaliteit: Eritreeër
 • Leeftijd: 35
 • Lengte: 1,60m
 • Gewicht: 54 kg
 • PR marathon: 2u10'41"

Zersenay Tadese was in zijn jeugd een verdienstelijk wielrenner, maar maakte naam voor zichzelf in de atletiek. De Eritreeër is de wereldrecordhouder op de halve marathon (58'23"), maar zijn beste tijd op de volledige marathon bedraagt "slechts" 2'10"41.

Waarom dan toch hij? Tadese zou over de laagst gemeten loopeconomie beschikken. Dat betekent dat niemand tijdens het lopen zo weinig energie verbruikt als hij.

Lelisa Desisa

 • Nationaliteit: Ethiopiër
 • Leeftijd: 27
 • Lengte: 1,70m
 • Gewicht: 55 kg
 • PR marathon: 2u04'45"

Lelisa Desisa is de jongste van de drie. De 27-jarige Ehtiopiër verbaasde in 2013 door in Dubai bij zijn marathondebuut meteen te winnen. De 2u04'45" die hij daar liep, is nog steeds zijn snelste chrono op de 42,195 kilometer.

Desisa was ook al twee keer de snelste in de marathon van Boston, onder meer in de editie van 2013. Die werd toen opgeschrikt door een bomaanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen.

WAAR?

Er wordt gelopen op het circuit van Monza in Italië. De lopers zullen er 17,5 rondjes lopen op een nagenoeg vlak parcours van 2,4 kilometer.

Aan de keuze voor Monza is een zes jaar lange klimatologische studie voorafgegaan. De luchtvochtigdheid en de hoogte (180m boven zeeniveau) zouden er ideaal zijn. De perfecte temperatuur voor de marathon is 12 graden.

Het biljartvlakke asfalt van het circuit is een uitermate geschikte ondergrond. Bovendien heeft de omloop nagenoeg geen scherpe bochten.

WANNEER?

Volgens de uitgebreide onderzoeken is het beste moment tussen 6 en 8 mei. Gisteren raakte bekend dat de atleten zaterdagochtend om 5u45 zullen starten.

WAAROM?

Simpel: prestige en promotie. Het Breaking2-project is in feite niks meer dan een groots opgezette marketingstunt van Nike, want de tijd die gelopen wordt in Monza zal wellicht niet erkend worden als een officiële chrono.

De Amerikaanse sportgigant is er vooral op gebrand om zijn status van marktleider in de verf te zetten. Daarvoor heeft Nike jarenlang de ideale omstandigheden onderzocht en werd rekening gehouden met alle mogelijke parameters. Er wordt niets aan het toeval overgelaten.

HOE?

Hazen

Kipchoge, Desisa en Tadese krijgen de hulp van een aantal nauwkeurig geselecteerde hazen. Die moeten ervoor zorgen dat er aan het juiste tempo gelopen wordt en dat de drie tenoren zoveel mogelijk uit de wind gezet worden.

Bovendien rijdt er voor de lopers een auto met een voorgeprogrammeerde snelheid. Bovenop het dak van de auto is een klok gemonteerd die de tijden aangeeft.

Om onder de 2 uur te duiken moeten ze per kilometer 4 seconden sneller lopen dan Kimetto destijds in Berlijn. Dat staat gelijk aan elke minuut 8,4 meter winnen.

Bevoorrading

De meeste Afrikaanse marathonlopers hebben de gewoonte om tijdens de wedstrijd niet te eten of te drinken. Nochtans kan dat veel winst opleveren. Eten en drinken zorgt uiteraard voor energie en energie zorgt ervoor dat je snel(ler) kan lopen.

Tijdens de testen werden de lopers bevoorraad vanaf een brommertje zodat ze hun tempo konden aanhouden.

De schoen

De schoen waarmee gelopen wordt, heeft wellicht al het meeste inkt doen vloeien. Voor de recordpoging ontwikkelde Nike de Zoom Vaporfly Elite. De erg dikke, maar vederlichte middenzool zou 13 procent meer energie teruggeven dan gewone zolen.

In de schoen is ook een lepelvormige koolstofvezelplaat verwerkt. Volgens sommige experts zou die voor een oneerlijk voordeel zorgen, anderen minimaliseren dat. Bij Nike maken ze zich sterk dat er reglementair niks mis is met de schoen.

Volgens wetenschappers van de universiteit van Colorado zou de bewuste schoen zorgen voor een energiebesparing van 4 procent. Dat zou een tijdswinst van minimaal 1 minuut moeten opleveren.

🔛 #nike #breaking2 #running

Een bericht gedeeld door UMBALI RUNNING® (@umbalirunning) op