Saive wil baas worden van de internationale tafeltennisbond

do 19/01/2017 - 11:48 Jean-Michel Saive stelt zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de internationale tafeltennisfederatie ITTF. Dat heeft de zevenvoudige olympiër vanochtend officieel bevestigd op een persconferentie in de gebouwen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

De 46-jarige Saive zette eind 2015 een punt achter zijn internationale carrière toen bleek dat een achtste opeenvolgende deelname aan de Olympische Spelen geen optie meer was.

De Luikse tafeltennislegende was afgelopen zomer wel aanwezig in Rio de Janeiro om er zijn kandidatuur voor een zitje in de IOC-atletencommissie kracht bij te zetten. Maar net als vier jaar eerder in Londen greep hij naast een nominatie.

Saive is al voorzitter van de atletencommissies van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en de Europese olympische comités (EOC). Nu stelt hij dus zijn kandidatuur om voorzitter te worden van de ITTF, om de Duitser Thomas Weikert op te volgen.

"Als ik het haal, stop ik als speler bij m'n club"

"Ik heb een duidelijke visie om onze sport naar een hoger niveau te brengen", zegt Jean-Michel Saive, die een 11-puntenprogramma voorstelt.

Schop ik het tot voorzitter, dan zal mijn leven veranderen. Ik zal dan ook moeten stoppen als speler bij mijn club.

Saive wil het tafeltennis onder meer nog meer laten uitgroeien tot een mondiale topsport, kwalitatief betere balletjes invoeren en de nationale federaties intenser laten consulteren. "Verder wil ik meer aandacht schenken aan de basis van onze sport: de honderden miljoenen spelers die van tafeltennis houden."

"De ITTF moet een federatie voor allen zijn en niet alleen voor de elite. Zo wil ik het WK voor veteranen laten opnemen in het competitieprogramma van de ITTF. En waarom zouden we geen tafeltenniswedstrijden op topniveau laten plaatsvinden op pakweg Times Square?"

Op clubniveau is Saive nog actief met Logis Oudergem. "Schop ik het tot voorzitter, dan zal mijn leven veranderen. Het voorzitterschap is een voltijdse job. Ik zal dan ook moeten stoppen als speler bij mijn club", besloot Saive.

Naast Saive al twee andere kandidaten

De verkiezing vindt plaats op 31 mei 2017 in Düsseldorf, in de marge van het WK tafeltennis. In theorie kunnen 222 stemmen uitgebracht worden, 1 per aangesloten nationale tafeltennisfederatie. Op dit moment is de Duitser Thomas Weikert voorzitter. Die kondigde begin oktober aan graag zichzelf te willen opvolgen voor een nieuwe ambtstermijn tot 2021. Ook de Qatarees Khalil Al-Mohannadi diende al zijn kandidatuur in. Tot en met 30 april kunnen er zich nog kandidaat-voorzitters aandienen.