Belgen eindigen in de middenmoot op het EK shorttrack

zo 15/01/2017 - 18:35 In Turijn vond dit weekend het Europese kampioenschap shorttrack plaats. Ons land (in volle wederopbouw) kon - zoals verwacht - geen rol van betekenis spelen. B-finales waren meestal te hoog gegrepen voor de schaatsers van bondscoach Pieter Gysel.

Aan de top werd dit weekend een adembenemende strijd uitgevochten. Die resulteerde in Europese titels voor de Rus Semen Elistratov en de Italiaanse Arianna Fontana.

In het eindklassement boekte Jan Almey als 20e de beste Belgische notering. Gert-Jan Goeminne volgde hem op de 21e plaats. Goeminne strandde op de 1.000 meter in de kwartfinale.

Hanne Desmet, de enige Belgische vrouw in de Europese shorttrackelite, eindigde als vijftiende. Met een vijfde plaats in de halve finale van de 1.000 meter kwam voor Desmet een einde aan het toernooi. 

Impulsen naar boven kunnen worden verwacht van Stijn Desmet, die nog junior is maar al wel bij de senioren meedoet aan het kwartet van de aflossing. De vier - naast Almey, Goeminne en Desmet is dat Ward Pétré - reed de B-finale. Die werd gewonnen door Wit-Rusland, de Belgen werden net als Groot-Brittannië door een straf niet geklasseerd.

Nieuwe kansen in aantocht

De shorttrackers hebben sinds begin december nog maar weinig wedstrijden gereden. Om financiële redenen werd afgezien van een reis naar Azië, waar twee Wereldbeker-wedstrijden op het programma stonden. Desmet mikt nu op het WK junioren over twee weken in Innsbruck. Een week later mogen de senioren het bij de Wereldbeker-wedstrijden in Dresden nog eens proberen.

Tweets: