Zuid-Korea staat op stelten door Rus Viktor An

zo 16/02/2014 - 12:47 De overwinning gisteren van Viktor An op de 1.000 meter shorttrack heeft controverse veroorzaakt in zijn moederland Zuid-Korea. De beelden van An, zwaaiend met de Russische vlag, hebben blijkbaar een bom gelegd onder de Zuid-Koreaanse schaatsfederatie.

Viktor An won op de Winterspelen in Turijn in 2006 drie keer goud voor Zuid-Korea, maar na een zware beenbreuk liep het fout. Hij voelde zich niet meer begrepen door zijn coaches en werd na een ruzie niet geselecteerd voor Vancouver.

AP

An veranderde dan maar van nationaliteit, werd Rus en bleef succesvol. Hij pakte brons op de 1.500 meter en goud op de 1.000 meter. Zuid-Korea moet het bij de mannen tot nu stellen met één keer zilver en één keer brons.

In Zuid-Korea regent het nu felicitaties voor An en bedreigingen voor de schaatsbond. In kranten en op websites wordt het ontslag geëist van de bobo's.

An, die heel emotioneel was op het podium, gaf kort uitleg bij zijn overstap naar Rusland. "Ik wou gewoon in de beste omstandigheden kunnen trainen. Ik heb nu bewezen dat mijn beslissing de juiste was", zegt An. "Na de Winterspelen zal ik alles uitklaren."