Nederland is weer schaatsmedaille rijker

za 15/02/2014 - 13:31 Met brons op de 1.000 meter shorttrack heeft Sjinkie Knegt Nederland een 13e medaille bezorgd op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Viktor An, die vroeger voor Zuid-Korea schaatste, pakte zijn eerste olympische titel voor Rusland. Zijn langenoot Vladimir Grigorev reed naar zilver.

Sjinkie Knegt eiste snel de koppositie op in de finale, maar was die even snel weer kwijt. Na anderhalve ronde reed Viktor An al op gouden koers, met Vladimir Grigorev in zijn zog. De twee Russen zouden die posities niet meer uit handen geven.

AP

In de strijd om het brons zakte Knegt weg. De 24-jarige Fries bleef rustig en vocht terug. In de laatste meters schoof hij zijn voet nog voor de Koreaan Sin, die ook gediskwalificeerd werd.

Knegt bezorgde Nederland al de 13 schaatsmedaille al op deze Spelen, de allereerste ooit in het shorttrack.

De Canadees Charles Hamelin, winnaar van de 1.500 meter, ging er in de kwartfinales uit. In diezelfde wedstrijd werd Knegt gehinderd door een Zuid-Koreaan. De jury viste de Nederlander op.

Revanche voor middenvingers

Sjinkie Knegt is een driftig baasje. Op het EK shorttrack stak hij vorige maand twee middenvingers op naar winnaar Viktor An. Het kostte de Nederlander een bronzen medaille.