Hamelin rijft eerste shorttrack-medaille binnen

ma 10/02/2014 - 13:23 Charles Hamelin heeft zijn eerste van mogelijk een karrenvracht medailles op deze Spelen binnen. De Canadees won autoritair de 1.500 meter shorttrack. De Russen hadden ook wat om te juichen, want hun genaturaliseerde Koreaan Viktor An behaalde brons.

Shorttrack is een van de spectaculairste sporten op het olympische menu. Niet alleen door de waanzinnige snelheid waarmee de mannen en vrouwen zich over de kleine piste bewegen, maar ook door de vele valpartijen en de onberekenbaarheid van de sport.

Belga

Ondanks die onberekenbaarheid kwamen de toppers toch bovendrijven. Ze ontmoetten elkaar in de finale. Charles Hamelin, de grote favoriet uit Canada, nam geen risico's. Hij eiste de koppositie op en gaf die niet meer uit handen.

Achter de soevereine Hamelin, de vriend van shorttrackster St-Gelais, vochten Han en An een robbertje uit. Han won dat met een fotofinish, maar toch was An (foto) ook erg gelukkig.

Acht jaar geleden won Viktor An als Ahn Hyun-soo drie gouden en een bronzen medaille voor Zuid-Korea. Nu verdedigt de nog altijd maar 28-jarige An de Russische kleuren. Hij is de tweede wintersporter die erin slaagt voor twee verschillende landen een medaille te winnen. De eerste was... Bart Veldkamp.