Stoch pakt dubbel op grote schans, Kasai (41) zilver

za 15/02/2014 - 20:36 De Pool Kamil Stoch heeft na de kleine ook de grote schans het best bedwongen. De 26-jarige wereldkampioen en wereldbekerleider had wel niet veel overschot op de Japanse ouderdomsdeken Noriaki Kasai. Die was op zijn 41e en bij zijn zevende Spelen dolblij met het zilver. De Sloveen Peter Prevc (21) pakte na het zilver op de kleine het brons op de grote.

Zijn val op training van woensdag deerde Stoch dus niet. En hij liet zich ook niet uit zijn lood slaan door de moeilijke weersomstandigheden. De veranderlijke wind zorgde voor heel wat last.

Belga

Zo moest de start al uitgesteld worden en ook tijdens de finale moest er twee keer van gate gezakt worden, omdat de wind te fel blies. Daar worden compensatiepunten voor gegeven.

Bij de eerste sprong kwamen Stoch en Kasai allebei uit op 139 meter. De stijl van de Pool werd iets beter gequoteerd en hij kreeg ook geen aftrek voor windvoordeel. De Duitser Severin Freund lag toen nog voor Prevc op bronzen medaillekoers.

Bij de tweede en laatste sprong ging Kasai (133,5m) verder dan Stoch (132,5m), die wel weer meer punten kreeg voor zijn uitvoering. Uiteindelijk was het verschil tussen de twee amper 1,3 punt.

Stoch is de derde springer in de geschiedenis die de dubbel lukt op de Spelen. De Fin Matti Nykaenen (1988) en de Zwitser Simon Amman (2002 en 2010) deden het hem voor. Amman zelfs twee keer.

Voor Kasai is het de eerste individuele olympische medaille. In 1994 in Lillehammer had hij al eens zilver gepakt met het Japanse team.