Stoch is klasse apart bij schansspringen

zo 09/02/2014 - 20:24 Kamil Stoch heeft voor de derde Poolse gouden medaille in de geschiedenis van de Winterspelen gezorgd. De andere toppers stelden teleur op de kleine, normale, schans.

Kamil Stoch is al jaren een subtopper, maar dit jaar brak hij helemaal door. Op de generale repetitie op Sotsji, de Wereldbekermanche in Willingen, had de 26-jarige Pool al zijn visitekaartje afgegeven door op de kleine en grote schans te winnen.

Belga

En ook in Sotsji vond Stoch zijn vleugels. Bij zijn eerste sprong vloog hij vier meter verder dan de nummer twee en ook zijn tweede sprong was de beste van allemaal. Met een indrukwekkende 12,7 punten voorsprong wint Stoch verdiend het goud.

Het zilver was voor de pas 21-jarige Sloveen Peter Prevc, die net als Stoch dit seizoen de aansluiting met de echte top maakte. Ervaren rot Anders Bardal mag aan zijn bronzen medaille voor teams uit Vancouver een tweede bronzen exemplaar toevoegen.

De grote namen stelden teleur op de kleine schans. Thomas Morgenstern kon niet verbergen dat hij nog maar net hersteld is van een blessure, Simon Ammann kon zijn kunstje van Turijn en Vancouver, toen hij goud won op de kleine én grote schans, niet overdoen en Gregor Schlierenzauer verspeelde zijn kansen op een medaille bij zijn eerste sprong. Noriaki Kasai stond aan de start van zijn zevende Spelen en eindigde verdienstelijk achtste.

Derde goud voor Polen

Kamil Stoch is nog maar de derde Pool die een gouden medaille weet te behalen op de Olympische Winterspelen. Zijn collega Wojciech Fortuna was de beste op de grote schans in Sapporo 1972, Justyna Kowalczyk won goud bij het langlaufen in Vancouver.