WK schaken draait uit op verlengingen: "Uitdager Karjakin heeft nu het voordeel"

wo 30/11/2016 - 17:29 Na 12 gewone partijen zijn wereldkampioen Carlsen en uitdager Karjakin nog altijd aan elkaar gewaagd. Kunnen 4 extra partijen "rapidschaak" wel voor afscheiding zorgen? "Karjakin heeft het psychologische voordeel, omdat hij veel meer te winnen heeft."

De nog altijd maar 26-jarige Noor Magnus Carlsen zit al sinds 2013 op de schaaktroon, maar voor het eerst krijgt hij stevige concurrentie in de strijd om de wereldtitel.

Het snelschaken bevoordeelt de jonge spelers, maar aangezien Carlsen en Karjakin even oud zijn, wordt het een dubbeltje op zijn kant
Geert Van der Stricht

Tot verbazing van veel waarnemers blijkt de Rus Sergej Karjakin taaier dan verwacht. Na 12 partijen, waarvan het leeuwendeel op een gelijkspel eindigde, staat het 6-6 in de titelstrijd.

Hierdoor moeten er vanaf vanavond partijen rapidschaak gespeeld worden. "In een gewone partij krijg je als speler 90 minuten voor je eerste 40 zetten, bij een partijtje rapidschaak is dat nog maar 25 minuten, met wel 30 seconden extra per zet", legt voormalig Belgisch kampioen Geert Van der Stricht uit.

"Als er na 4 partijen rapidschaak nog altijd geen winnaar is, wordt er overgeschakeld naar blitzschaken, waarbij de spelers maar 5 minuten krijgen per match."

"Dit systeem bevoordeelt de jonge schakers, want zij kunnen veel sneller redeneren en zien bepaalde varianten veel sneller. Aangezien Carlsen en Karjakin even oud zijn, zullen ze wat dit betreft aan elkaar gewaagd zijn. Het wordt een dubbeltje op zijn kant."

"Extra dosis adrenaline voor Karjakin omdat hij de uitdager is"

Toch denkt Van der Stricht dat Karjakin de bovenhand zal halen. "Hij heeft het psychologische voordeel van de underdog, wat in het verleden al vaker van belang is gebleken."

"Karjakin is als uitdager ook meer gemotiveerd, omdat hij nog nooit wereldkampioen is geweest. Hij heeft veel meer te winnen dan titelverdediger Carlsen. Dat geeft hem een extra dosis adrenaline."

Belgische schaakliefhebbers volgen het WK op de voet

VRT ???media.video.type.mz_vod???