Jonge Noor Carlsen blijft beste schaker ter wereld

zo 23/11/2014 - 19:39 Magnus Carlsen heeft zijn suprematie in de schaakwereld bevestigd. In een tweekamp om de wereldtitel was hij een maatje te groot voor uitdager Viswanathan Anand. De 23-jarige Noor houdt aan zijn succesvolle verdediging 600.000 euro op.

Net als een jaar geleden zaten Magnus Carlsen en Viswanathan Anand tegenover elkaar. Deze keer was Sotsji het toneel van hun titelstrijd. Maar de ontknoping was net dezelfde.

AP

Anand speelde alles of niets om in de elfde partij het tij nog te doen keren, maar na drie foutjes op een rij was zijn situatie uitzichtloos. Hij gaf zijn nederlaag toe. Door de 6,5-4,5-stand is de twaalfde partij overbodig.

Carlsen bevestigt zo tegen de man die zelf van 2007 tot 2013 op de schaaktroon zat dat hij de beste speler van zijn generatie is. Hij krijgt 600.000 euro voor zijn wereldtitel, een heel stuk minder dan het bedrag dat hij een jaar geleden kreeg (1,1 miljoen euro).

Carlsen hoeft trouwens niet op een eurootje meer of minder te kijken. Naast zijn schaakcarrière  klust hij immers ook regelmatig bij als fotomodel.