Swings: "Ik wil na de Winterspelen graag nog vier jaar blijven schaatsen"

do 05/01/2017 - 13:30 Bart Swings verdedigt dit weekend zijn zilveren medaille op het EK allround in Heerenveen, de plaats waar hij dit seizoen teleurstelde op de WB-manche. "Ik weet dat mindere periodes bij mij ook heel snel weer voorbij kunnen zijn." Onze landgenoot denkt ook al aan zijn toekomst. "Ik kan nog wel een tijdje blijven schaatsen."

In november beleefde Swings nog een rotweekend in Heerenveen, nu hoopt hij op het EK toch beter te doen op het ijs in Nederland. "Fysiek voel ik me goed. Ik heb veel getraind. Ik heb wel niet veel meer op het ijs gestaan dus het zal nog wat zoeken zijn naar de stabiliteit en het goeie gevoel. Tegen zaterdag moet dat wel lukken."

Ik weet dat als ik echt goed schaats, het heel hard kan gaan. En periodes die minder zijn, kunnen snel voorbij zijn. Dat zie ik eigenlijk als een van mijn sterke punten.
Bart Swings

Wat zijn de ambities van Swings op het EK allround? "Ik hoop dat ik zondag op het podium sta, maar eigenlijk draait het voor mij niet echt om een medaille hier. Ik wil vooral goed schaatsen zodat ik met vertrouwen naar het WK afstanden kan. Daar wil ik top zijn dit seizoen. De 500 meter wordt de sleutel. Als die op niveau is, doe ik mee voor het podium."

"Vorige keer liep het hier slecht, maar ik weet ondertussen wat er is misgelopen. Gelukkig kan ik snel schakelen na een slechte race. Ik ben heel flexibel. Er zijn bijvoorbeeld Nederlanders die na een slechte race in een negatieve spiraal belanden, maar ik ben de pieken en dalen gewoon."

"Ik weet dat als ik echt goed schaats, het heel hard kan gaan. En periodes die minder zijn, kunnen snel voorbij zijn. Dat zie ik eigenlijk als een van mijn sterke punten."

"Ik wil na 2018 wel nog eens naar de Spelen"

Bart Swings probeert dit seizoen zijn voorbereiding op de Winterspelen zo goed mogelijk na te bootsen. "Voorlopig lukt het allemaal goed." De Winterspelen in 2018 zijn een belangrijk doel voor de schaatser. "Ik ga niet zeggen dat er veel van dat toernooi afhangt. Het is een doel, maar zeker geen einde."

"Ik ga nog wel even blijven schaatsen na de Olympische Spelen. Ik wil nog wel eens vier jaar toewerken naar de volgende editie. Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt, maar ik ben heel graag schaatser en topsporter."

"Het is een hele mooie sport. Schaatsen zal nog wel een tijdje het belangrijkste in mijn leven zijn."