Voor de WK-finale: de affiche, de snelste try, tranen in de ogen en haka met ondertiteling

vr 30/10/2015 - 15:09 Zaterdag om 17u doen Nieuw-Zeeland en Australië een gooi naar de wereldtitel op de heilige rugbygrond van Twickenham in Londen. In dit artikel blikken we vooruit met Belgisch international Sep De Backer, een overzicht in cijfers van alle WK-finales en een resem video's met opmerkelijke momenten van het wereldkampioenschap tot nu toe.

"Dat Nieuw-Zeeland tegen Australië de ideale affiche is, zou ik niet zeggen, maar het is wel een mooie affiche", zegt Sep De Backer. "Het zijn twee ploegen die dit WK al prachtig rugby getoond hebben en aan elkaar gewaagd zijn. Het staat al vast dat het publiek waar voor zijn geld zal krijgen."

Nieuw-Zeeland telt 4 miljoen inwoners. Rugby is er religie. Bijna elk kind speelt rugby. Dan is het normaal dat daar klassespelers uit groeien.

"Nieuw-Zeeland is wel de favoriet. Het is titelverdediger en is net iets beter dan Australië, als je het mij vraagt. Rugby zit ingebakken in de Nieuw-Zeelandse cultuur. Ze zijn er van jongs af aan mee bezig, 1 op de 10 Nieuw-Zeelanders speelt het."

"Nieuw-Zeeland telt 4 miljoen inwoners, rugby is er religie. Als je er zo snel mee begint, weet je in eender welke situatie op het veld wat je moet doen. Dan is het ook normaal dat daar klassespelers uit groeien. Al hun spelers spelen in de Nieuw-Zeelandse competitie, dat is hun filosofie. Daardoor stijgt het niveau van de nationale ploeg."

"Australië beschikt dan weer over een paar schitterende spelers en is de enige ploeg die Nieuw-Zeeland de laatste jaren heeft kunnen verslaan. Maar 1 speler zal het verschil niet maken, het gaat vooral over de ploeg."

Alle finales van het WK rugby

editie organisator finale score
1987 Australië Nieuw-Zeeland - Frankrijk 29-9
1991 Engeland Australië - Engeland 12-6
1995 Zuid-Afrika Zuid-Afrika - Nieuw-Zeeland 15-12
1999 Wales Australië - Frankrijk 35-12
2003 Australië Engeland - Australië 20-17
2007 Frankrijk Zuid-Afrika - Engeland 15-6
2011 Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland - Frankrijk 8-7
2015 Engeland Nieuw-Zeeland - Australië  

Argentijnse spelers hebben tranen in hun ogen tijdens volkslied:

De snelste try van dit WK: de Australiër Rob Simmons

De beste tackles van dit WK:

Hoe win je een WK rugby?

De Haka van Nieuw-Zeeland voor de halve finale tegen Zuid-Afrika:

De Haka met Engelse ondertiteling (tegen Namibië in de groepsfase):