Van Zandweghe is wereldkampioen skiff bij de beloften

vr 26/08/2016 - 16:48 De opvolging van Hannes Obreno is verzekerd: Niels Van Zandweghe heeft zich in Rotterdam tot beloftewereldkampioen in de lichte skiff gekroond. Het is de eerste gouden medaille voor België op een WK voor beloften.

Van Zandweghe moest vorig jaar nog vrede nemen met een zesde plaats op het WK, maar had vandaag een begenadigde dag. Vanaf het startschot roeide hij zich naar een plekje op het podium.

Met nog vijfhonderd meter te gaan rukte de 20-jarige Bruggeling op en legde hij beslag op de eerste plaats. De Duitser Jonathan Rommelmann en de Mexicaan Alexis Lopez Garcia vergezelden hem op het podium.

Van Zandweghe heeft zo zijn revanche beet voor de Olympische Spelen. Hij had zich samen met Tim Brys geplaatst voor Rio, maar werd toch nog uitgesloten omdat elk land maar een beperkt aantal roeiers naar de Spelen mag sturen.

"Deze overwinning is dan ook voor Tim, na de ontgoocheling voor Rio", zegt de wereldkampioen. "Alles ging perfect vandaag. Ik had wat krampen, maar dat verhinderde me niet om te versnellen in de laatste meters."

Uitslag:

1. Niels Van Zandweghe 7'31"96
2. Jonathan Rommelmann (Dui) 7'32"85
3. Alexis Lopez Garcia (Mex) 7'37"80
4. Federico Gherzi (Ita) 7'40"44
5. Ask Jari Tjoem (Noo) 7'42"08
6. Samuel Mottram (GBr) 7'46"93