Boze Jean-Marie Dedecker: "We moeten die stal verdomme uitmesten"

wo 31/05/2017 - 06:16 Jean-Marie Dedecker trekt stevig van leer. "De loeder die aan kinderen komt, zal ik persoonlijk castreren met twee bakstenen", sprak de oud-judobondscoach in Van Gils & Gasten. "De federatie moet erg streng optreden. Nu treden ze op als bisschoppen in de kerk."

"Ik geloof Ann"

Voormalig judokampioene Ann Simons (37) deed vorige week in Van Gils & Gasten haar verhaal over grensoverschrijdend gedrag in het judowereldje. Gisteravond was Jean-Marie Dedecker te gast in de talkshow op Eén. Dedecker leidde het Belgische judoteam tot in 2000.

"Ik ken Ann heel goed", opende hij bij Lieven Van Gils. "Ze belde me vorige week voor de uitzending. Ze vroeg me wat ze moest doen. "De waarheid vertellen", heb ik haar gezegd."

"Ik ken het verhaal, ik ken Ann, ik geloof haar. Ik heb destijds nog een huis gehuurd voor topsportstudenten aan de Vrije Universiteit Brussel. Ann was er een van."

"Castreren met bakstenen"

De man waar Ann Simons over sprak, maakt nog altijd deel uit van het judomilieu. "Dat maakt me enerzijds woedend", reageert Jean-Marie Dedecker. "Anderzijds heb ik plaatsvervangende schaamte."

"Judo was een onberispelijke sport. Door een paar onnozelaars komt onze sport nu in diskrediet. Daar ben ik ontzettend kwaad om."

De coach in casu ontkent de feiten. Dedecker: "Zijn toestand wordt onhoudbaar. Ik ken twee coaches die nog in de bajes zitten wegens overschrijdend gedrag met kinderen. De loeder die aan kinderen komt, zal ik persoonlijk castreren met twee bakstenen."

"Je blijft eraf"

"Ik vind het ontzettend erg wat er in onze sport gebeurt. De federatie moet zeer streng optreden. Nu treden ze op als bisschoppen in de kerk", vindt Jean-Marie Dedecker.

"Ik hoor mooie woorden, maar daar heeft niemand wat aan. Je bent coach, je bent trainer, je blijft eraf. Kinderen zitten altijd in een minderwaardige positie, zeker atleten."

"De federatie moet zo iemand onmiddellijk op non-actief zetten. Een onafhankelijke onderzoekscommissie, met een magistraat, moet die zaak tot op het bot onderzoeken. We gaan die stal uitmesten."

"Stante pede koffers pakken"

Jean-Marie Dedecker was 20 jaar lang bondscoach, tot in 2000. Heeft hij nooit iets gezien? Dedecker: "Ik heb ooit iets meegemaakt. Op stage in Hooglede kreeg ik klachten van meisjes over een nieuwe verzorger. Die kerel heeft zijn koffers stante pede mogen pakken."

Na de getuigenis van Ann Simons beginnen meer judoka's te praten. "Het zijn zaken van na 2000. In de judoschool in Antwerpen moeten trainers ontslag nemen", vindt Dedecker. "Een van die trainers is gerechtelijk vervolgd."

VRT ???media.video.type.mz_vod???