Wit-Russische Tsoeper is super in de aerials

vr 14/02/2014 - 19:27 China heeft het weer niet kunnen waarmaken in de aerials bij de vrouwen. China stond met 2 vrouwen in de finale met 4, maar behaalde slechts zilver. Veterane Alla Tsoeper liet de andere vrouwen een poepje ruiken. Voor Li was het opnieuw nét niet.

Alla Tsoeper was er al bij op de Winterspelen in 1998, maar ze behoort nog altijd tot de wereldtop. De kwalificaties gingen nochtans niet van een leien dekje. De deur was bijna dicht of Tsoeper glipte er nog tussen.

AP

Maar de finale in drie fases, waarbij telkens enkele vrouwen afvielen, was andere koek. Tsoeper zette de toon in de eerste finaleronde met een geweldige score van 99,18 punten. De Chinese vrouwen Xu en Li en titelverdedigster Lassila uit Australië wisten meteen hoe laat het was.

Die vier vrouwen kwamen elkaar ook tegen in de laatste finaleronde. Tsoeper zette de anderen meteen onder druk met alweer een schitterende afdaling. Li had geen zin om voor de derde keer op een rij tweede te worden en nam alle risico's. Het pakte verkeerd uit, ze werd vierde (foto). Ook Xu en Lassila konden het beste niet voor het laatste bewaren.

Tsoeper was nog nooit hoger dan de vijfde plaats geëindigd op de Spelen, ondanks dat ze vaak erg sterk was in de kwalificaties. Sotsji moest haar zwanenzang worden, maar het werd een schitterend orgelpunt. Tsoeper wil nu meer tijd doorbrengen met haar dochter.