Howell allereerste olympische freestylekampioene slopestyle

di 11/02/2014 - 10:59 Het allereerste goud in het freestyleskiën op de slopestyle is niet naar topfavoriete Kaya Turski gegaan, die viel uit in de kwalificaties, wel naar haar landgenote Dara Howell. De 19-jarige Canadese vermaakte het publiek met een "switch 900" en een "rodeo truck driver".

De slopestyle is ook in het freestyleskiën een primeur op het olympische programma. Had Kaya Turski (foto) last van plankenkoorts?

Belga

De regerende wereldkampioene en meervoudige laureate van de X Games overleefde de kwalificaties niet. Twee keer smakte de Canadese topfavoriete in de sneeuw.

Hoog lag het niveau niet in de allereerste freestylefinale op de slopestyle. Dara Howell was de enige die een score in de 90 neerzette.

De 19-jarige Canadese maakte indruk met haar sprongen. Met een switch 900 (2,5 rondje om haar as) en een "rodeo truck driver" (met beide handen je ski's vastgrijpen in de lucht) was ze goed voor olympisch goud.

Drie op drie voor Canadese freestylers

Canada is voorlopig heer en meester in het freestyleskiën. Ook op de moguls wapperde het esdoornblad. Alexandre Bilodeau was de beste freestyleskiër op de buckelpiste (moguls), Justine Dufour-Lapointe won bij de vrouwen.

Belga
Belga