Canadese held Bilodeau verlengt zijn mogultitel

ma 10/02/2014 - 20:27 Alex Bilodeau, een held in Canada, is net als vier jaar geleden in Vancouver de beste olympische mogulskiër. De 26-jarige freestyler bewaarde het beste voor het laatste. Hij ging zijn jongere landgenoot Mikael Kingsbury en de Rus Aleksandr Smisjliajev vooraf. Bij de vrouwen pakte Canada zaterdag ook al goud en zilver met de zusjes Justine en Chloé Dufour-Lapointe.

Bilodeau maakte naam in Canada door vier jaar geleden in eigen land in Vancouver de eerste medaille van die Spelen voor Canada binnen te halen.

Belga

Drie runs moesten er afgelegd worden in de finale, waarbij elke keer skiërs afvielen. Bilodeau, die als beste uit de kwalificaties kwam, deed het telkens ietsje beter.

In de eerste run met 20 skiërs was hij achtste. De Rus Aleksandr Smisjliajev zette de beste prestatie neer en maakte de lokale toeschouwers dolenthousiast.

In de tweede run, met zijn twaalven, was het Canada boven: Kingsbury op 1, Gagnon op 2 en Bilodeau op 3. Bij de derde en laatste run, met zijn zessen, zette Bilodeau een perfecte prestatie neer: zijn knieën bleven bij elkaar en zweefde twee keer fraai door de lucht.

De vijf jaar jongere Kingsbury (foto) maakte een foutje en moest blij zijn met zilver. Bilodeau kuste zijn vriendin en viel in de armen van zijn broer, die aan hersenverlamming lijdt.

Mogullegende houdt ermee op

De finale vond plaats zonder Dale Begg-Smith, de olympische kampioen van 2006 en de tweede van 2010. De geboren Canadees, maar uitkomend voor Australië, raakte niet door de laatste kwalificatie vandaag. Bij zijn tweede poging kwam de 29-jarige zelfs ten val.

Meteen na zijn wedstrijd kondigde Begg-Smith zijn afscheid aan. "Ik heb het verknoeid. Het is afgelopen."

Begg-Smith liet vorig jaar een sabbatperiode van drie jaar achter zich. Hij wou nog een keer proberen het podium te halen, maar vergeefs.