Canadese zusjes pakken goud en zilver op moguls

za 08/02/2014 - 20:27 Justine en Chloé Dufour-Lapointe hebben het freestyle skiën op de moguls naar hun hand gezet. De Amerikaanse topfavoriete en titelverdedigster Kearney moest vrede nemen met het brons.

Bij de moguls worden de vrouwen beoordeeld voor de sprongen die ze met hun ski's maken over de bulten, maar krijgen ze ook punten voor de snelheid waarmee ze afdalen. In de finale werden drie runs afgewerkt. Telkens vielen een paar vrouwen af.

Belga

Maxime Dufour-Lapointe, de oudste van de drie zussen, moest als eerste de rol lossen. Justine, 19, en Chloé, 24, gingen als tweede en derde naar de laatste run, achter de Amerikaanse Hannah Kearney.

Kearney had in de kwalificaties al duidelijk gemaakt dat ze met niets minder dan een titel tevreden zou zijn. Maar in de finale ging het toch mis. Hoewel Kearney sneller was dan Justine en Chloé kreeg ze minder punten voor haar sprongen.

Kearney had de sport de laatste jaren gedomineerd, zo won ze 16 wedstrijden op een rij, maar de jonge Justine bewees dit seizoen dat er stilaan sleet komt op de Amerikaanse machine.

"We hebben dit pad naar succes samen afgelegd", zei derde zus Maxime in tranen. "Dit zijn geen tranen van ontgoocheling, dit zijn tranen van geluk."

Justine en Chloé Dufour-Lapointe zijn het derde zusterpaar dat goud en zilver wint op hetzelfde onderdeel op de Winterspelen. Skiesters Christine en Marielle Goitschel deden het op de slalom in 1964, Doris en Angelika Neuner deden het in het rodelen in 1992.