Kersvers wereldkampioen duatlon Odeyn: "Uit de hand gelopen hobby naast fulltime job"

ma 05/09/2016 - 09:47 Seppe Odeyn is gisteren wereldkampioen duatlon geworden in Zofingen. "Deze titel zal niet veel veranderen. Ik zal mijn sport altijd moeten combineren met een job", stelt de 29-jarige ex-amateurwielrenner - die dit jaar ook vader is geworden - zichzelf voor bij Sporza.

Seppe Odeyn heeft zichzelf gisteren een naam gemaakt. De duatlon van Zofingen is wat Hawaï is voor de triatleten. "Ik kom uit Herent bij Leuven en heb bij de jeugd altijd aan wielrennen gedaan."

Het is een heel moeilijke planning. In het begin van elke week zit ik samen met mijn vrouw om te bekijken wanneer zij werkt, wanneer ik en wanneer ik kan trainen. En we hebben ook nog een dochtertje van zes maanden.

"Dat deed ik tot op een redelijk hoog amateurniveau, maar ik ben nooit profrenner kunnen worden."

"Net toen ik dacht om mijn hobby af te bouwen, deed ik mee aan de Hel van Kasterlee, die een beetje beschouwd wordt als de zwaarste winterduatlon ter wereld. Dat viel zo goed mee dat ik in de duatlon ben gerold. In plaats van afbouwen, is het alleen maar serieuzer geworden."

"Ik hoorde al snel bij de Belgische top en vanaf dit jaar heb ik - zeker op de lange afstand - de aansluiting kunnen vinden met de wereldtop. Maar het blijft een uit de hand gelopen hobby."

Want Odeyn werkt fulltime om rond te komen als vertegenwoordiger in de fietsindustrie. "Het is een heel moeilijke planning. In het begin van elke week zit ik samen met mijn vrouw om te bekijken wanneer zij werkt, wanneer ik en wanneer ik kan trainen. Dat is een hele puzzel."

"Bovendien ben ik dit jaar vader geworden. Ik heb een dochtertje van zes maanden. Het is best een heel kunstje om alles geregeld te krijgen."

"Ik zal altijd moeten blijven werken"

Hoe zag de aanloop naar het WK eruit in het hectische leven van Odeyn? "De laatste weken is dat vooral afbouwen. De weken daarvoor train ik 25 à 30 uur per week. Dat is eigenlijk een halftime job erbij. Ik heb ook een kleine week stage gedaan in de Alpen. Voor de rest neem ik vrij op woensdag en loop en fiets ik heel veel in het weekend."

Ondanks zijn wereldtitel ziet hij zijn sportieve toekomst niet veranderen, ook niet financieel. "Het is op het randje vol te houden, zeker met mijn fulltime job. Ik zette dit jaar ook mijn eerste stapjes in de triatlon, maar voorlopig blijft het een hobby. Ik ben heel blij met mijn titel, maar ik vrees dat dat niet veel zal veranderen. Ik denk niet dat ik er financieel zal kunnen van leven. Ik zal het altijd moeten combineren met een job. Misschien is een paar uurtjes werken wel een optie. Iets meer rust, dat ontbreekt vooral."