VIDEO: Mayweather verslaat uitgeputte McGregor, ref stopt kamp in 10e ronde

zo 27/08/2017 - 06:55 De bokser Floyd Mayweather heeft de kooivechter Conor McGregor een lesje geleerd: na een goed begin van de Ier wachtte de Amerikaan tot zijn prooi moe was om toe te slaan. In de negende ronde van de fel gehypete kamp in Las Vegas leek alle kracht uit de armen en benen van McGregor weg te vloeien, in de tiende ronde was hij helemaal een speelbal van Mayweather en vond de ref het welletjes: technisch knock-out.

Bekijk het einde van de kamp:

Mayweather incasseert uppercut in 1e ronde

Een berekende en genadeloze Mayweather, die voor deze kamp op zijn 40e uit pensioen kwam, bevestigde zijn status van een van de grootste boksers aller tijden.

De Amerikaan won ook zijn 50e kamp en behoudt zijn ongeslagen status. Hij doet eentje beter dan het record van de legendarische zwaargewicht Rocky Marciano, die in de jaren 40 en 50 49 keer na elkaar won zonder verlies of draw.

Al vonden vele boksliefhebbers dit geen echte bokskamp. Het werd gepromoot als "Fight of the Century", maar velen dachten eerder aan de "Fix of the Century" en noemden het een showevent dat geld moest opbrengen. De 20.000 zitjes in de T-Mobile Arena werden gevuld voor veel geld, 1 miljard personen keken op tv.

De kamp zou meer dan 600 miljoen dollar genereren aan sponsor- en tv-rechten. De twee kemphanen mochten 300 miljoen dollar onder elkaar verdelen, met minstens 70 miljoen dollar als troostprijs voor McGregor.

Mayweather was de favoriet tegen de 29-jarige McGregor, die zijn profdebuut maakte als bokser. De Ier blonk de voorbije maanden vooral uit in grootspraak, maar hij begon toch verrassend goed aan de kamp en deelde in de eerste ronde al een uppercut uit.

Mayweather had evenwel een plan: drie ronden proefdraaien om zijn opponent te leren kennen. De beweeglijke Ier raakte met zijn lange armen de Amerikaan genoeg om op punten voor te staan, maar Mayweather maakte zich niet druk.

McGregor wordt moe, fitte Mayweather slaat toe

De meervoudige wereldkampioen staat bekend als een van de beste defensieve boksers, die je bijna niet kan raken, maar die wel genadeloos toeslaat op de counter. Meer dan hem lief was, moest hij wel incasseren, maar vanaf de vierde ronde nam hij het heft in handen.

Mayweather koos voor de aanval en deelde slag na slag uit. Halfweg na zes ronden leek McGregor - die wel al te vaak het achterhoofd van Mayweather viseerde - nog de indruk te geven het gevecht aan te kunnen, maar die illusie smolt als sneeuw voor de zon.

In de negende ronde begon de MMA-vedette plots op wankele benen te staan, een fitte Mayweather rook bloed. McGregor kon het nog een ronde rekken door aan zijn opponent te gaan hangen, maar na een minuut in de 10e ronde was de kamp afgelopen. Mayweather sprong glorieus in de touwen, "too early", riep de Ier.

Mayweather: "McGregor was veel beter dan ik dacht"

De twee waren meteen na de kamp erg lief voor elkaar en toonden veel respect. Mayweather: "McGregor was veel beter dan ik dacht. Hij was een stevige opponent, maar ik was beter."

"We gaven wat de fans wilden zien. Ik stond nog in het krijt bij hen na mijn gevecht tegen Pacquiao." Dat vorige "Gevecht van de Eeuw" van mei 2015 in Las Vegas was sportief een teleurstelling.

"Mijn wedstrijdplan was om rustig aan te doen in het begin, hem zijn kruit te laten verschieten en op het eind toe te slaan. In de MMA vecht hij 25 minuten heel hard, na 25 minuten begon hij trager te worden. Ik had iedereen toch gezegd dat de kamp niet tot zijn einde zou gaan. De reputatie van de bokssport stond op het spel."

Met 50-0 doet Mayweather één beter dan Marciano: "Rocky Marciano is een legende. Ik kijk ernaar uit op een dag ook in de Hall of Fame te komen. Vanavond was mijn laatste gevecht. Ik koos de juiste danspartner. Conor McGregor, je bent een geweldige kampioen."

McGregor: "Je moet me neerslaan"

McGregor verraste een pak volgers met zijn bokskwaliteiten. "Of ik nog zal boksen? We zien wel. Ik ga zeker terug kampen in de Ultimate Fighting Championship. We zien wel voor welke bedragen."

Na de kamp omhelsde hij zijn concurrent. Hij leek ook bijna blij dat hij het goed had gedaan, ondanks zijn verlies. "Ik was een beetje moe. Ik had mijn kansen, maar hij had de ervaring van 50 profkampen. Hij is niet speciaal snel of speciaal krachtig, maar hij is zo sereen."

De Ier vond wel dat de ref de kamp te snel stopte: "Het was een close gevecht. In de vroege ronden had ik hem. Had me op dat moment op het eind even terug naar mijn hoek laten gaan om mezelf terug te vinden. Waar waren de laatste twee ronden? Je moet me neerslaan. Ik weet niet hoe ik me moet voelen. Ik heb me hier voor een ander publiek opgesteld, niemand neemt zulke risico's."

Mayweather versus McGregor • live berichtgeving