Königssee neemt WK bobslee en skeleton over van Sotsji

ma 19/12/2016 - 12:03 De Internationale Bobslee- en Skeletonbond (IBSF) heeft een oplossing gevonden voor het WK 2017. Königssee in Duitsland neem de organisatie over van Sotsji in Rusland. Na de publicatie van het tweede deel van het McLaren-rapport over de Russische dopingschandalen besliste het IBSF vorige week het WK in februari af te nemen van Sotsji.

Het WK bobslee en skeleton zal dus van 13 tot 26 februari in Königssee plaatsvinden. De IBSF koos voor een Europese locatie om de kosten van de teams te beperken.

VRT

De meeste WK-deelnemers verblijven vlak voor de WK-strijd al in Europa voor de Wereldbekermanches.

Voor Königssee wordt het het vijfde WK bobslee na 1979, 1986, 2004 en 2011. In 2004 en 2011 was er ook het WK skeleton.

Puur sportief had Elfje Willemsen het wel voor de baan van Sotsji, waar ze in 2014 zesde werd op de Winterspelen. Maar in Köningssee kunnen de Belgian Bullets ook fraaie prestaties voorleggen: vorig seizoen in de Wereldbeker werden ze er eens tweede en vijfde. En de winter daarvoor stonden ze er ook als tweede.

Waarom IBSF niet naar Sotsji wil

De IBSF vond een WK in Sotsji niet opportuun, gezien de recente dopingonthullingen. "De focus tijdens het toernooi moet op de sport liggen en niet verschuiven naar extrasportieve discussies en beschuldigingen."

Rusland staat al maanden in het middelpunt van een steeds uitdijend dopingschandaal. In het tweede deel van het McLaren-rapport blijkt dat meer dan 1.000 Russische atleten uit een 30-tal sporten tussen 2011 en 2015 misbruik maakten van een door de staat gesteund dopingprogramma. Onder meer positieve testen werden daarbij vervalst.