Dit is de geheime passie van Jelle Cleymans: biljarten

di 17/01/2017 - 15:47 De kwaliteiten om deel te nemen aan het BK heeft hij (nog) niet. Maar de tips van ex-topper Ludo Dielis zetten hem wel al een eind op weg. "Biljart is magie", zegt zanger en acteur Jelle Cleymans. Samen pleiten ze voor de vernieuwing van hun sport.

"Er wordt wel eens gezegd dat biljart een oude mannensport is. Ik moet eerlijk toegeven dat weinig generatiegenoten begrijpen waarom ik zo gebeten ben door het spelletje."

Jelle Cleymans kreeg als cadeau voor zijn 29e verjaardag een uur les van Ludo Dielis, negenvoudig wereldkampioen carambole. Sindsdien is biljart een verslaving geworden.

"Ik ga ook vaak trainen. Als ik dat tegen mijn kameraden zeg, dan lachen ze me uit."

"Wat er zo aantrekkelijk is aan biljart? Ik noem dat magie. Het mysterieuze. Je zit met een rechthoek en je eigen bal binnen een spelsituatie. Dan moet je een figuur gaan bedenken op die tafel. Als die zich dan vormt en het lukt, dan is dat enorm schoon."

"Biljart moet meer rock-'n-roll worden"

Jelle Cleymans heeft een geschiedenis met biljart. Zijn oma had een biljartcafé. Ludo Dielis mocht op zijn beurt met zijn vader mee naar de biljartclub.

Maar vandaag zit biljart in een dipje. België heeft nog altijd wereldtoppers, maar de interesse bij jongeren, pers en publiek neemt af.

We moeten nu reageren. Anders komen we in een hoekje terecht dat we nooit gewoon waren.
Ludo Dielis

Cleymans: "Wat biljart op dit moment mist, dat is rock-'n-roll. Het heeft geen sexy imago. Terwijl snooker door persoonlijkheden als Ronnie O'Sullivan dat wel heeft."

De eeuwige rivalen Raymond Ceulemans en Ludo Dielis lokten vroeger volle zalen. Het minste akkefietje tussen de twee rivalen was genoeg om over de lippen te gaan.

Dielis pleit voor vernieuwing. "Kortere matchen, een hoger tempo, spannender voor het publiek. Dat moet sponsors trekken, meer geld en media-aandacht."

"Ik vrees wel dat we nu moeten reageren. Anders komen we in een hoekje terecht dat we nooit gewoon waren. We hebben op wereldniveau altijd meegespeeld. Dat verdient gewoon om te worden voortgezet."

Bekijk de Sportweekend-reportage:

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Biljarttips van Ludo: "Hand kort genoeg op de bal"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Biljarttips van Ludo: "Meer duwen in plaats van een trekstoot"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Biljarttips van Ludo: "De robuuste trekstoot"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Een moeilijkere stoot: "Durven rustiger spelen. De bal komt er wel"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Biljarttips van Ludo: "Over 2 banden met maximaal effect"

VRT ???media.video.type.mz_vod???