Biatlonfederatie schort procedures tegen meldoniumgebruikers op

wo 06/04/2016 - 15:20 De Internationale Biatlonfederatie (IBU) is de eerste sportfederatie die de procedures tegen sporters die betrapt werden op meldonium voorlopig opschort. De federatie doet dit in afwachting van de resultaten van een studie over het effect van het middel.

De voorbije maanden werden al meer dan 100 atleten, de bekendste naam is ongetwijfeld de Russische tennisster Maria Sharapova, betrapt op het gebruik van meldonium. Ook twee Oekraïense biatleten staan op de lijst, maar die krijgen voorlopig geen definitieve straf.

Meldonium staat pas sinds 1 januari op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap WADA. De federatie wil daarom eerst de resultaten van een studie over het effect van het middel en over hoe lang meldonium in het lichaam blijft, afwachten vooraleer ze definitieve straffen uitspreekt.

De resultaten van de studie worden ten laatste in september 2016 verwacht en de procedures worden tot dan opgeschort. De atleten blijven wel voorlopig geschorst. De beslissing van de IBU kan andere federaties inspireren.