Jonge baseball-Belg: "Teken profcontract bij MLB-ploeg"

do 04/12/2014 - 16:51 De 18-jarige Sam Buelens staat aan het begin van een groot baseballavontuur. Hij heeft een contract van zeven jaar getekend bij de Toronto Blue Jays, een ploeg uit de Major League Baseball. "Ik start wel in een lagere reeks. Hopelijk kan ik me doorheen de jaren opwerken naar de hoogste regionen", zegt hij bij Sporza.

Sam Buelens werd dit jaar Belgisch kampioen met de Borgerhout Squirrels, maar Amerikaanse scouts hadden hem al langer in hun vizier.

"Al sinds mijn 13e speel ik toernooien voor jonge spelers over heel Europa. Die worden georganiseerd door de Major League Baseball (MLB) om te kijken of er talent in Europa is. En een van de scouts heeft mij vastgelegd."

"Ik tekende een profcontract voor zeven jaar, dat na twee jaar geëvalueerd wordt. Ik start natuurlijk niet op het hoogste niveau in de Major League, maar wel lager in de Minor Leagues."

"Ik ben nu 18 en zal pas rond mijn 25e top zijn en hopelijk kom ik dan in de hoogste regionen terecht. Eerst moet ik groeien door tegen spelers van mijn niveau en leeftijd te spelen."

Baseball is in de Verenigde Staten ongeveer zo populair als basketbal en moet enkel American Football voor zich dulden. "Er zijn een zevental profniveaus die ik moet doorworstelen", zegt Buelens, die vooral zijn snelheid en mentale weerbaarheid als troeven aanstipt.

"Je kunt dit verhaal nog het best vergelijken met een jonge voetballer die uit België weggaat naar een Europese topploeg. Hij moet dan ook nog groeien bij belofteselecties en dergelijke. Ik heb nog een lange weg af te leggen."

"Bewezen dat het voor Belg wel mogelijk is"

Het grote avontuur lonkt dus voor Sam Buelens. "Ik vertrek in februari naar het trainingskamp van Toronto. Dat is wellicht in Florida of op de Dominicaanse Republiek. Ik kijk wel hard uit naar het avontuur."

"Ik trek helemaal alleen naar Toronto. Ik zal mijn ouders wel missen, maar met de sociale media houden we wel contact. Ik weet ook dat de weg van een prof eenzaam is, maar dit is waar ik mijn hele leven al voor knok."

"Ik heb vaak gehoord dat het voor een Belg niet mogelijk was om deze stap te zetten, maar dat trok ik me niet aan. Ik bleef keihard werken en werd daarvoor beloond."