23-jarige muurklimster Graftiaux is overleden

zo 22/08/2010 - 13:21 Muurklimster Chloé Graftiaux is zaterdag overleden na een dodelijke val in de Italiaanse Alpen. De 23-jarige Belgische was één van de beste muurklimsters ter wereld. "Ze was het grootste talent in België", klinkt het bij de Belgische federatie.

muurklimmen

Bij de afdaling van de berg Peuterey, een berg aan de Italiaanse zijde van het Mont Blanc-massief, kwam een rots los. Graftiaux werd meegesleurd en maakte een val van 600 meter. Ze was op slag dood.

Belga

Graftiaux was dit seizoen derde geworden in de Wereldbeker muurklimmen in de discipline "boulder". In 2008 was ze al Europees kampioene in dat onderdeel.

De dood van Graftiaux is een klap voor de klimsport in België. "De verslagenheid bij ons is heel groot", zegt Koen Hauchecorne, de secretaris van de Bergsportfederatie, aan Sporza.

"Chloé stond al tien jaar aan de top in de Belgische klimsport", zegt Hauchecorne. "Maar ze was niet alleen sterk als muurklimster, ook als bergbeklimster was ze van wereldniveau."

"Ze was een echte allrounder en was in alle disciplines van de bergsport op een hoog niveau actief. Ze was het grootste talent in België. Het was nu haar ambitie om berggids te worden."