Kasparov peuzelt Karpov op in Valencia

vr 25/09/2009 - 12:05 Het titanenduel tussen Garry Kasparov en Anatoli Karpov, de zelfverklaarde Pelé en Maradona van het schaken, is op een 9-3-overwinning voor Garry Kasparov geëindigd. "Dit was uitstekende reclame voor de schaaksport", zei overwinnaar Kasparov.

schaken

Garry Kasparov en Anatoli Karpov namen het in Spanje tegen elkaar op in een wedstrijd die drie dagen duurde. De ontmoeting tussen de Russen kaderde in de herdenking van de 25e verjaardag van hun eerste WK-match in 1984 in Moskou.

Belga

Op de laatste dag in Valencia was Kasparov de betere in het snelschaken. Hij won vijf keer, verloor maar één keer en twee keer werd het remise. Met de duels van de dagen daarvoor bijgeteld wint Kasparov met 9-3.

"Dit was uitstekende reclame voor het schaken", reageerde de 46-jarige Kasparov, in eigen land de politieke uitdager van premier Vladimir Poetin. "De hele wereld heeft ons bezig gezien."

De 58-jarige Karpov wil revanche nemen in een volgend duel dat in december in Parijs moet plaatsvinden. Toch kon er na zijn nederlaag een kwinkslag vanaf: "We zijn nu even populair als Pelé en Maradona", zei Karpov.

Het eerste duel tussen Karpov en Kasparov in 1984 duurde bijna vijf maanden. Het werd een zenuwenoorlog waarin beiden tot het uiterste gingen. De partij werd afgebroken zonder winnaar. Een jaar later veroverde Kasparov op zijn 22e zijn eerste wereldtitel, waarmee hij de jongste wereldkampioen in de geschiedenis was.