Eerste goud op WK zwemmen is voor gastland China

za 16/07/2011 - 15:06 Het eerste goud op het WK zwemmen in Sjanghai in China ging naar... China. In het synchroon schoonspringen vanaf de 3 meterplank wonnen de favorieten Wu Minxia en He Zi. De FINA gaat ondertussen weer bloedtesten invoeren.

schoonspringen zwemmen

Met 356,40 punten bleven de twee Canada (313,50) en Australië (306,90) een straat voor. Voor het zesde WK naeen verovert China het goud op deze discipline en evenaart zo het record van de Verenigde Staten.

Het gastland wil trouwens alle titels in het schoonspringen op zijn palmares zetten. De reeks van Wu loopt zo gewoon voort. Ze sprong voor het eerst samen met He, nadat haar partner van vele oorlogen, supervedette Guo Jingjing, in januari met pensioen was gegaan.

Wu en Guo wonnen samen het WK in 2001, 2003, 2007 en 2009 en pakten de olympische titels in 2004 en 2008.

Er komen in Sjanghai opnieuw bloedtesten

Belga

De wereldbond FINA zal tijdens het WK opnieuw bloedtesten uitvoeren. Het is van het WK 2005 in Montreal geleden dat de FINA nog zulke testen afnam. "We doen wat de wetenschappers ons aanbevelen", klinkt het.

De FINA wil geen verband bevestigen met de positieve plas van topzwemmer Cesar Cielo (foto). De Braziliaanse wereld- en olympische kampioen testte positief op een vochtafdrijvend middel.

Brazilië gaf hem een waarschuwing, maar de FINA trok naar het TAS. Dat behandelt de zaak woensdag, vrijdag valt de uitspraak. Zaterdag begint het WK in olympisch bad.